Culori in webdesign

Va mai aduceti aminte, când eram mici, cum începeam compunerile cu anotimpul în care ne aflam? „E primavara”… ei bine, chiar este… si primavara este un anotimp al culorilor, asa ca tema noastra despre care vom vorbi azi este aceasta: culori in webdesign, pentru ca în paginile noastre poate fi orice anotimp vrem atâta timp cât ne încadram în anumite norme.

Culorile, în general, trebuie folosite în functie de tara în care ne aflam, cultura acesteia si profilul pe care dorim sa îl aiba site-ul, deoarece si ele ajuta în construirea mesajului pe care dorim sa îl transmitem. Albul spre exemplu este o culoare ce inspira în cultura noastra puritate, pe când în China albul este semn de doliu. Asadar daca în România am avea un client care ar dori un site pentru pompe funebre, culoarea potrivita ar fi negru, dar în China ar fi alb.

Site-ul pe care vrem sa îl cream trebuie privit întotdeauna ca pe o casa sau ca pe un spatiu pe care îl avem de amenajat atât încât si noi, dar si ceilalti, sa se simta bine.

Teme de culori in webdesign

Culorile calde (cum sunt rosul, galbenul sau portocaliul) sunt folosite pentru site-uri care vor sa impresioneze de la prima vedere. Rosul poate fi în mare parte asociat cu: pasiunea, dragostea (potrivit pentru site-uri de matrimoniale sau cluburi) , fericirea, viata (site-uri pentru clinici, legate de sanatate) sau poate avea tenta politica (ideologia comunista).

Totodata, visiniul, ca si movul, este considerata o culoare regala si poate lasa  în unele cazuri impresia de eleganta si stil. Contrastul cu scrisul trebuie sa fie unul usor, nu puternic (nu este recomandat alb pe negru, de exemplu), deoarece articolele devin greu de citit.

Galben si portocaliu sunt deseori folosite în analogie cu elemente din natura: soare, flori de câmp etc. Aceste doua culori sunt cel mai potrivite pentru site-uri ce privesc copiii (jocuri sau activitati) deoarece sunt vesele, energizante si optimiste.

Cand folosim culorile reci?

Verde, albastru si mov ajuta la realizarea unui site pentru care continutul este mult mai important decât impactul general. Verdele poate avea un efect de calmare si reprezinta cel mai bine natura. Site-urile pentru care s-ar potrivi aceasta culoarea: clinici sau cabinete particulare (in domeniul medical), campanii de protejarea a mediului sau bloguri personale (în combinatie cu alte culori).

Albastrul sugereaza responsabilitate si armonie si poate aduce un plus de prospetime paginii. Albastrul închis poate fi culoarea perfecta pentru un site ce doreste sa lase o prima impresie de seriozitate. Poate fi folosit pentru a sugera apa (magazine online legate de pescuit) sau cerul, lasând o senzatie de spatiu, tinerete si simplitate.

Violetul este, dupa cum ziceam si mai devreme, o culoare roiala asa ca poate fi folosit pentru a sugera luxul si bogatia. Lilaul este totodata asociat cu primavara si romantismul. Site-urile care ar putea folosi aceasta culoare pot fi  în domenii ca: mobila, textile sau bijuterii.

Culori pentru background

Maro, bej, alb sau negru (nonculori) sunt folosite în webdesign pentru background,  pentru a crea un efect sofisticat si a pune în evidenta celelalte culori, calde si reci. Negrul creeaza întotdeauna un efect de mister, seriozitate sau eleganta, dupa caz. Poate fi folosit si pentru a accentua anumite elemente sau categorii din pagina.

Albul folosit în background este optiunea potrivita pentru un design simplu care doreste sa scoata în evidenta celelalte culori sau articolele principale. Gri-ul este în mare parte considerat deprimant si/sau conservator, dar totodata poate fi folosit pentru construirea unui design modern si formal. Sustine foarte bine ideea profesionalismului si a seriozitatii si este foarte des folosit în background-uri.

Culorile alese pot spune mult despre o persoana, la fel se întâmpla si în cazul site-urilor. Un design profesionist sustine ideea mesajului cu ajutorul tuturor elementelor pe care le are la dispozitie (culori, headere, bannere, liste cu linkuri s.a.m.d.)

Voi ce culori ati folosi pentru siteurilor voastre?

3 Responses to “Culori in webdesign”

 1. vlad gidea:

  Intradevar, alegerea unei palete de culori potrivite este foarte importanta si reprezinta primul pas cand vine vorba de planuirea layout+design pentru un site.

  Nu a fost specificat ca de multe ori e o idee buna sa potrivesti culorile si in functie de identitatea vizuala a clientului (poate sa folosesti aceleasi culori in nuante diferite etc in functie de caz). In ultima vreme am vazut site-uri care au un aspect non-comformist si scheme de culori indraznete.

  Mi-ar placea sa mai citesc articole romanesti despre webdesign/ development. Cred ca ar fi o resursa buna de informare si educare pentru tineri si ar putea iesi discutii interesante pe marginea unor subiecte. Cum ai spus tu, uneori webdesign-ul este si specific unor anumite zone si zilnic citesc articole legate de anumite tendinte locale (geografice)

 2. admin:

  Salut Vlad!

  Abia ne-am apucat de blog, si iti garantez ca o sa mai gasesti aici pe viitor articole legate de web development si web design. Pentru observatia facuta de tine nu pot sa iti spun decat ca o sa urmeze partea a doua a articolului, unde este atins si acest punct.

 3. Alex:

  M-am uitat un pic pe portofoliul vostru si faceti treaba foarte buna, pacat ca nu sunteti foarte cunoscuti inca :)

  La mai mare.

Leave a Reply